Büyük Türkiye Projemiz
Türk Cumhuriyetlerindeki Geleneksel Oyunların Temel Derslere Uyarlanması: Üst Düzey Beceri Eğitimi Projesi
Türk Cumhuriyetlerindeki Geleneksel Oyunların Temel Derslere Uyarlanması: Üst Düzey Beceri Eğitimi Projesi
Türkiye ve diğer Türk Cumhuriyetlerindeki (Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkmenistan, Kazakistan, Kızgızisyan, Özbekistan gibi)geleneksel oyunların temel derslere üst düzey beceri edindirecek şekilde uyarlanarak;temel derslerdeki kazanımların 21. Yüzyıl becerileriyle edinilmesi amacını gerçekleştirmek üzere başlatılan ‘Büyük Türkiye Projesi’ ilk iki aşamasını tamamlamıştır. Proje kapsamında birinci aşamada; Türkiye’den yüz oyun Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi Türk Cumhuriyetlerindeki oyunlardan yüz oyun, projeye katılan öğretmenler tarafından öğretim programımızdaki kazanımlara(derslere) uyarlandı.Projenin ikinci aşaması bu projenin diğer oyunla ilişkili projelerden farkıdır. İkinci aşamada öğretmenlerimiz tüm oyunları oyunla ve kazanımla ilişkili üst düzey beceri edindirecek hale getirdi. Tüm oyunlar öğrencileri kendi tasarımını oluşturmaya yönelterek tasarım ve beceri atölyeleri için derslerle ilişkili içerik oluşturuldu. Projedeki pedagoglarımız ve program geliştirme uzmanlarımız içeriği inceledikten sonra projeye katılan tüm öğretmenler uyguladı, uygulama videolarını paylaştı. İçerik kitaplaştırılma sürecine girerek yeni nesillere taşınması planlanmıştır.

Bu proje okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve özel eğitimde bulunan öğrencilerin oyunla ilişkilendirilmiş kazanımları, tasarıma yönlendirmesini sağlamaktadır. Öğrencilerimizin üst düzey becerilerinin geliştirilmesine dayalı bu projenin kurucuları EYUDER Genel Başkanı Dr. Adem Çilek ve Eyuder Ar-Ge Koordinatörü Seval Orak, 100 kişilik üyelerimizle projenin süreçlerini tamamlamıştır. EYUDER üyelerimizin son derece çaba ve emek vererek taksonomik analiz sonucu hazırladıkları ders planlarıyla, Türkiye ve dünyada ilk defa üst düzey düşünme ve yaratıcılığı tetikleyen öğrenme yöntemleri ile milli kültürümüzün en güzel manevi değerlerinden olan geleneksel çocuk oyunları,yenilikçi bir yöntemle pedagojik inceleme sonucu biraraya getirilmiştir. Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk’un 2023 Vizyon Belgesinde sözettiği ‘kültürel öğelerin derslerlebütünleşik verilmesi’ hususuna binayen ulus olarak varlığımızı sürdürebilmek, kültürel mirasımızı yeni nesillere evrensel kriterde taşımak için öğretmenlerimiz akademisyenlerle işbirliği yaparak sorumluluk almıştır. Ayrıca 2023 Vizyon Belgesinde tasarım atölyelerinin önemsenmesi ve bu atölyeler için gerekli derserle ilişkili üst düzey beceri edindirmeye klavuzluk edecek içerik ihtiyacıhususu da yer almaktadır. Tüm Türkiye çapında katılımcıları olan bu proje ile MEB’nın bu vizyonunailişkin ilk kapsamlı çalışmayı ve liderliği yapmaktan dolayı gurur duymaktayız.
Projenin en önemli paylaşımlarından biri de 2 Haziran 2019’da Gamed Gamification Meetup organizasyonunda yapılacaktır. Alınan bu davet doğru işlerin doğru kişilerle yapılmasının bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Projenin tamamlanmasında emeği geçen tüm üyelerimize aşağıda isimleri belirtilen koordinatörlerimize yürekten teşkkürlerimizi sunarız.
Proje Program Geliştirme Uzmanı,Ölçme ve Değerlendirme, Taksonomik Analiz, STEM Koordinatörü: Seval ORAK
Proje Genel Koordiatörü: Ahmet USLU
Proje Akademik Koordinatörü: Dr. Ferah GÜÇLÜ YILMAZ
Proje Drama Koordinatörü: Ahu BAYTOK
Proje Oyun Tabanlı Öğrenme Koordinatörü:Ercan Altuğ YILMAZ
Proje Robotik Kodlama Koordinatörü: Halit KESİCİ
Proje Yurt Dışında Türkler Koordinatörü: Öznur AYDEMİR
Proje Yayın Koordinatörüve Kitap Editörü: Zekeriya GUTER
Proje Yaygınlaştırma Koordinatörleri: Ertan KOCABAŞ, Mehmet BAKİ ÖZTÜRK, İlhami SERDAR KARAMAN
Proje Erasmus Koordinatörü: Tülay ZENGİN
Proje e-Twinning Koordinatörü: Ülkü KALE KARAASLAN
Proje Okuma Yazma Koordinatörü: Nermin KARATEPE
Proje Okul Öncesi Koordinatörü: Ayşin KAHRAMANTEKİN
Proje İlkokul Koordinatörü: Meryem TANRIÖVER, Melin GETİZMEN YEŞİL, Safiye AYGEN
Proje Ortaokul Koordinatörleri: Gamzegül ENGİN, Mehri EROL
Proje Rehber Öğretmenler Koordinatörü: Mehrigül TİRYAKİ
Proje Özel Eğitim Koordinatörü: Cennet Aksu
Proje Geleneksel Türk Sanatları Koordinatörü: Berna DERİN
Proje Araçlarla Matematik Koordinatörü: Yusuf Ziya GÜLDERE
Proje Yabancı Diller Koordinatörü: Zeynep AKSOY
Proje İç Anadolu Bölgesi Koordinatörü: Mustafa ERYİĞİT
Proje Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Koordinatörü: Zülküf ALMAZ
Proje Paylaşım Zirveleri Koordinatörü: Burcu YENİCELİ ABBAS
Proje Ekolojik Okuryazarlık Koordinatörü: Gülşen ÜNÜVAR
Proje Teknoloji ve Tasarım Koordinatörü: Canan ÖZCAN BENGÜ
Proje Köy Okulları Koordinatörü: Zeliş KURT
Proje Basın Yayın Koordinatörü: Sabah Gazetesi Köşe Yazarı Sait GÜRSOY

Projenin Basında Yayınlanan Haberleri
Sabah Gazetesi 07 Kasım 2018 tarihli haberi
Proje Resim Galerisi için tıklayınız...